Otázka vo fľaši

Oheň pri výrobe whiskey

KOFT | 20.8.2019 | Blog - JACK DANIEL`S

V domovine Jack Daniel´s, v Lynchburgu, sa všetko točí okolo whiskey. Nie je to však o jej konzumácii, nakoľko v Lynchburgu stále trvá prohibícia. Je to o každom kroku jej výroby. A netýka sa to len kvalitných surovín, filtrovania a zrenia. Dôležitým faktorom pri výrobe najobľúbenejšej Tennessee whiskey je aj oheň.

Oheň je každodennou súčasťou života v Lynchburgu. Už pred samotnou výrobou whiskey musia pracovníci destilérie hodiny páliť drevo, aby vytvorili drevené uhlie vysokej kvality. Ak si myslíte, že je to ľahká práca a drevo zhorí samé, opak je pravdou.  Drevený základ musí byť stanovenej kvality, horiaca masa musí byť pod neustálym dozorom a zamestnanci musia dbať aj na teplotu ohňa. Uhlie musí byť vytvorené podľa viac ako stopäťdesiat ročnej tradície. Iba najkvalitnejšie pripravené uhlie dokáže destilát zbaviť všetkých nečistôt. Práve vďaka výnimočnému drevenému uhliu sa whiskey Jack Daniel´s odlišuje od amerického bourbonu. Tri metre hrubá vrstva tohto uhlia totiž filtruje destilát a vytvára z neho dokonale jemnú whiskey hodnú zrenia v dubových sudoch.

Vynikajúcim príkladom, ako uhlie ovplyvňuje chuť whiskey, je Jack Daniel´s Gentleman Jack. Tento Jack je cez uhlie filtrovaný dvakrát. Prvýkrát pred tým, ako putuje do sudov a druhýkrát sa filtruje po dozretí pred fľašovaním.  V každej fľaši Gentleman Jack tak nájdete extra jemnú whiskey, ktorá je pre svoju výnimočnú chuť obľúbenou verziou aj pre dámy alebo nováčikov vo svete whiskey.

Keď už sme spomenuli sudy, aj počas ich vzniku je nutná prítomnosť ohňa. Všetky sudy Jack Daniel´s sú z amerického bieleho duba. A všetky sa ručne vyrábajú v Lynchburgu. Sudy majú na starosti zamestnanci Barrel House. V týchto priestoroch sudy montujú a na záver vypaľujú. Vďaka tomu získava whiskey zrejúca v týchto sudoch zadymený charakter.

Výnimočné vlastnosti má vďaka sudom napríklad whiskey Jack Daniel´s Single Barrel. Ten v porovnaní s klasickým Jackom zreje v sudoch o 2 až 3 roky dlhšie, pričom asi 25%  jeho obsahu počas zrenia zmizne. Tento jav voláme aj „Anjelská daň“. Ďalším príkladom výnimočného vplyvu sudov na zrenie whiskey je Jack Daniel´s Sinatra. Sudy určené pre tento typ whiskey sú ešte špeciálne vyrezávané. Z vnútornej strany sudov sú špeciálne drážky, ktoré vystavujú whiskey ďalším vrstvám dubového dreva. To dodáva whiskey jantárovú farbu, robustný charakter a príjemný dymový nádych s ľahkým vanilkovým záverom.

Oheň značke Jack Daniel´s však neprináša len osoh, ale aj hrozbu rozšírenia požiarov na ostatné lokality Lynchburgu. Riešením tejto hrozby bolo vytvorenie tímu dobrovoľných hasičov. Okrem toho, že sa v  Lynchburgu nachádza hasičský oddiel, aj samotní zamestnanci značky Jack Daniel´s sa stali dobrovoľnými hasičmi. Tento oddiel je tvorený 34 zamestnancami, ktorí sú k dispozícii 24 hodín denne 7 dní v týždni. Trénujú každý pondelok a majú aj všetky potrebné štátne certifikácie. Tento oddiel je cvičený nielen na zamedzenie vzniku požiarov, ale má certifikáciu aj na aktívny boj s ohňom, v tomto prípade s horením alkoholu. Našťastie, výjazd tohto oddielu doteraz nebol nutný a dúfajme, že ani nikdy nutný nebude.