Otázka vo fľaši

„Drinky sa stávajú legendami, ak za nimi stojí pútavý príbeh.“

KOFT | 26.2.2019 | Blog - BACARDI

A takisto aj skvelý barman. V našom prípade barmanka. Patrícia, Tricia... Ako len chcete. Hlavne však Slovenka, ktorá sa prepracovala na TOP barmanku v Rakúsku. A víťazka medzinárodnej súťaže BACARDÍ Legacy Competition v Rakúsku.

Keď k nej prišla ponuka zúčastniť sa súťaže BACARDÍ Legacy, neváhala. Bola to príležitosť, ktorá ju mohla posunúť ďalej. A keďže mala vytvoriť nový drink s jej obľúbenou značkou rumu, bola to aj zábava. „Príležitosť zúčastniť sa na BACARDÍ Legacy som brala aj  s určitou ľahkosťou. Bola to pre mňa skúsenosť, pri ktorej som nemala čo stratiť. Veď keby som nevyhrala, nič sa nestane, “ povedala Patrícia pri jednom z rozhovorov. 

Napriek tomu, že pracuje vo vychytenom viedenskom bare Roberto American Bar, rozhodla sa pri tvorbe vlastného drinku ostať verná svojej domovine. Keďže pochádza z Dolného Kubína, vo svojom drinku chcela mať niečo typické pre túto oblasť. Čučoriedky. Chutné,  slovenské a hlavne jej obľúbené. Keďže je Tricia dobrodružná povaha, chcela k svojej domovine priviať aj čaro exotiky, ktorú predstavoval rum BACARDÍ Reserva Ocho. „V tejto fáze však nastal môj vnútorný problém, ako dostať Slovensko na more, za exotikou. A v tom ma doslova osvietilo. Veď predsa Móric Beňovský a Madagaskar! A práve to bol pomyslený mostík k príbehu môjho drinku. K drinku Moritz Special,“ potešila sa Tricia.

V súčasnosti si ľudia v bare môžu vybrať z veľkého množstva drinkov. Ako sa však správne odlíšiť? Podľa Tricie záleží na viacerých veciach. Ide samozrejme aj o chuťové vlastnosti drinku, či jeho prevedenie. „Za každým drinkom však musí byť podľa mňa cítiť niečo viac. Čo stojí za jeho vytvorením, prečo obsahuje dané ingrediencie a samozrejme je podľa mňa dôležitý aj príbeh. Práve ten vytvára v drinku tajomno, ktoré človek rád objavuje,“ dodala Tricia.

Vo výhernom drinku Patrície sa ingrediencie odvíjajú od života a legendy Mórica Beňovského. Začína sa tradičnými čučoriedkami, ktoré mu pred cestou darovala milovaná babička. Pokračuje spoznávaním nových krajín a chutí v podobe kokosového cukru, či limety. Chýbať nesmie pravý rum, ktorý mu pomohol pri strete s nebezpečnými pirátmi a záver príbehu dolaďuje  španielske sherry, ktoré dostal už ako kráľ Madagaskaru za svoju pohostinnosť. 

Presne tak, ako ingrediencie môjho drinku pretínajú príbeh Mórica Beňovského, tak sa odvíja aj moje pôsobenie v BACARDÍ Legacy Competition. Čučoriedky boli jasnou voľbou, ktorá odrážala mňa a môj vzťah k domovine. Potom som si zvolila rum, z ktorého mal môj drink byť. Vybrala som si BACARDÍ Reserva Ocho, nakoľko má omnoho bohatšiu a jemnejšiu chuť. Zároveň v ňom cítiť slivky, broskyne, muškátový oriešok a vanilku, čo dokonale pasovalo k exotickosti, ktorú pre mňa Madagaskar predstavuje,“ vysvetľuje Tricia.  

V prvom kole súťaže sa okrem drinku prezentuje aj jeho príbeh, a takisto aj príbeh barmana. „Tu bolo vidno, že drink a jeho príbeh nevznikli náhodne, ale že sa osobne týka aj mňa a je pre mňa srdcovou záležitosťou,“ dodala hrdo. Spomedzi 12 barmanov to bola práve ona, ktorá postupuje do ďalšieho kola.

Tak ako Móric Beňovský, aj Patrícia putuje do ďalšej krajiny, v ktorej bude prezentovať svoj drink Moritz Special, jeho príbeh a Slovensko. Na začiatku marca totiž súťaží na semifinále medzinárodnej súťaže BACARDÍ LEGACY Competition v nemeckom Hamburgu. Bojovať o výhru bude s barmanmi z Nemecka a Švajčiarska. Víťaz tohto kola pôjde do finále súťaže, ktoré sa bude konať tento rok v máji v Amsterdame.  
 

My dúfame, že sa Patrícii bude dariť a so svojim drinkom Moritz Special obehne minimálne toľko krajín, ako kráľ Madagaskaru.