Otázka vo fľaši

Netreba hasiť len smäd, ale aj oheň vo whiskey

KOFT | 20.7.2019 | Blog - JACK DANIEL`S

Na prvý pohľad sa vám môže zdať, že Jack Daniel´s Distillery v Lynchburgu je naozaj netradičným miestom na pôsobenie hasičského zboru. Keď však vezmeme do úvahy veľké množstvo dreva, tisíce sudov s alkoholom, oheň a všetky nástrahy, ktoré pri výrobe obľúbenej whiskey vznikajú, hasičský zbor je tu viac ako potrebný.

Lynchburg, Tennessee, USA. Domovina a zároveň jediné miesto, kde sa vyrába slávne známa Tennessee whiskey JACK DANIEL´S. Predstavili ste si klasickú „továreň“ s komínmi a strojovú výrobu? Opak je pravdou.

Lynchburg je malá dedinka, v ktorej akoby zastal čas. Drevené a tehlové budovy, námestie s prašnou cestou, veľa zelene a ľudia v tričkách Jack Daniel´s sediaci v húpacích kreslách na terasách svojich domov. Okrem toho sa tu nachádza viacero významných miest. Rick Yard, v ktorom sa vyrábajú sudy a pri ktorom sa páli drevené uhlie.  Jaskyňa s čistou pramenitou vodou Spring Cave, ako jediným vodným zdrojom na svete, ktorý môže byť súčasťou tejto whiskey. Still House, v ktorom sa whiskey mieša, fermentuje a prekvapkáva cez 3 metre hrubú vrstvu dreveného uhlia.  A napokon Barrel House, v ktorom zreje už prefiltrovaná whiskey . Pomerne veľa vzácnych budov na jednom mieste, nemyslíte? Hlavne ak si predstavíte, že sa tu nachádzajú tisícky sudov s alkoholom.  

Destilérka preto prešla hodnotením možného rizika. Z hodnotenia vyplynulo, že Lynchburg potrebuje veľký penový hasiaci automobil, ktorý by mohol čerpať vodu, penu a suché chemikálie v obrovských množstvách. „Kvôli neustále narastajúcemu množstvu vyrábanej whiskey sa v roku 2014 pozmenil ich doterajší plán požiarnej ochrany. Aj keď sú všetky súčasti Lynchburgu rovnako dôležité, najväčšie zmeny v požiarnej ochrane sa udiali v oblasti Barrel House, kde whiskey zreje v sudoch ešte pred vytiahnutím, spracovaním a fľašovaním. Všetky sklady v Lynchburgu majú samozrejme základný protipožiarny systém, ktorým dokázali menší oheň ihneď uhasiť. S rastúcim množstvom dozrievajúcej whiskey sa však zväčšujú aj jednotlivé sklady. Preto bolo nutné poskytnúť im ochranou nad rámec toho, čo mali doteraz. Vďaka tomu sa rady dobrovoľných hasičov z Lynchburgu rozrástli o výnimočného pomocníka pri záchrane ľudí a whiskey Jack Daniel´s,“ približuje Miro Slovák, Brand Manager značky Jack Daniel´s na Slovensku.

Keďže sa alkohol pri svojom výrobnom procese mieša s pramenitou vodou z Cave Spring, hasenie sa v tomto prípade veľmi líši od hasenia olejov či benzínu. Pokiaľ by Lynchburgskí hasiči používali na hasenie tohto typu ohňa vodu, mohli by mnohonásobne zväčšiť horľavú kvapalinu. Preto na rýchle zastavenie  ohňa, ale aj na trvalý boj proti požiarom potrebujú penu alebo koncentrát odolný voči alkoholu.

Lynchburgský dobrovoľný hasičský oddiel preto dostal penový hasiaci automobil od spoločnosti Pierce Manufacturing s výkonom čerpadla  11356L za minútu.

Technická špecifikácia vozidla:

    • Celková dĺžka vozidla 12,25m
    • Celková výška vozidla 4,5m
    • hrubá hmotnosť vozidla 35,5t
    • Cummins dieselový motor ISX-15 s výkonom 600 koní
    • 6-stupňová automatická prevodovka Allison 4000 EVS
    • Nádrž na vodu s objemom 1900L
    • 7570L penotvorného roztoku
    • 900kg suchých chemických prostriedkov na hasenie
    • 4 x 13cm sacie potrubia
    • 2x 61m priečne nosníky s tryskami Task Force Tips Flip-Tip
    • 45m hadicové vedenie v predĺženom nárazníku
    • 6x 61m  trojpalcový hasiaci systém na zadnej strane kamiónu
    • 244m hadice s veľkým priemerom 5 palcov
    • Šesť samostatných dýchacích prístrojov (SCBA)
    • 16 náhradných fliaš s kapacitou 4 500 psi, jednohodinových hodín
    • Zico hydraulický zdvíhací rebrík
    • Dva LED svetlomety FRC 120 V na teleskopických statívoch
    • Termovízna kamera
    • Osem osvetľovačov pre osvetlenie dymu

Dúfame teda, že naša obľúbená whiskey je v dobrých rukách a prípadný požiar ju neohrozí natoľko, aby sme si ju nemohli vychutnať aj u nás na Slovensku. Na zdravie!