Otázka vo fľaši

Nie je GIN ako GIN

KOFT | 14.3.2023 | Blog - WHITLEY NEILL GIN

Poznáte ho. Môže byť trpký a výrazný, slabší aj silnejší, bez farby či ružový, ochutený alebo aj nápadne sa podobajúci borovičke. Čo tak skúsiť chute sveta v nevšednom ginovom základe?

Už ste určite počuli, že ak je gin londýnskeho typu, nemusí sa vyrábať v Londýne. Značka Whitley Neill Gin sa však destiluje v liehovare City of London, ktorý je prvým a stále jediným liehovarom na výrobu ginu priamo v Londýne.

Značka Whitley Neill Gin je prémiový ručne vyrábaný rad ginov a etablovaná anglická značka s dedičstvom siahajúcim až do roku 1762. Prvú generáciu rodiny Whitley reprezentoval John James Whitley, ktorý  bol do roku 1942 generálnym riaditeľom Greenall Whitley& Co Ltd a G&J Greenall Ltd. Práve John James Whitley bol od mladosti vedený k hľadaniu tých najkvalitnejších ingrediencií do ginov. V období formovania Chester Road trávil dni objavovaním rozsiahlych záhrad a prírodných živých plotov plných divokej vegetácie. Jeho neodmysliteľná láska k prírode sa stala základom jeho života ako Master Distillera. Meno JJ Whitley je dodnes synonymom originálnych kombinácií chutí a jedinečných infúzií, ktoré aj v súčasnosti môžete nájsť v ginoch značky J.J. Whitley.

Jeho veľké úsilie podnietilo aj jeho pravnuka Johnyho Neilla, ktorý pokračoval v jeho šľapajach a v roku 2005 vytvoril oceňovanú značku Whitley Neill Gin.

Johnny Neill, súčasný vlastník značky , je liehovarníkom ôsmej generácie a priamym potomkom Thomasa Greenalla a JJ Whitleyho. Po tom, čo si pôvodne vybudoval kariéru v oblasti investičného manažmentu, pokračoval hlbšie do svojho rodinného liehovarníckeho dedičstva a začal novú kariéru vytvorením populárnej značky Whitley Neill Gin. S použitím deviatich najkvalitnejších rastlinných látok uviedol Johnny na trh jeho originálny londýnsky suchý gin spolu s celým radom príchutí inšpirovanýchním aj jeho predkami. Zároveň stále putuje po celom svete a upevňuje svoje postavenie  ako jedného z priekopníkov raného boomu ginu.

Johnnyho fascinácia ginom a jeho zložitým destilačným procesom sa začala pod odborným vedením jeho starej mamy. Naučil sa, ako jednoduchým naplnením chrumkavej ostrosti plodov borievky rôznymi inými príchuťami a vôňami sa chuť môže dramaticky zmeniť. A pre Johnnyho to bola určitým spôsobom atrakcia. Jeho prvým výtvorom bol  Whitley Neill London Dry Gin. Je to klasický suchý gin, ktorý ale rozhodne nie je taký, ako ho bežne poznáte. Je jemnejší a oveľa hladší ako tradičné giny, s bohatými tónmi borievky, citrusmi a exotickými rastlinnými látkami baobabu a egreša.

Práve jeho neoblomné úsilie o dokonalosť sa odrazilo v chuti. Značka Whitley Neill Gin totiž ponúka okrem London Dry gin aj  výnimočné edície Connoisseur´s Cut Gin a Distiller´s Cut Gin. Z ovocných chuťových profilov nám ponúka veľmi obľúbenú kombináciu rebarbory a zázvoru, aloe a uhorky ale aj orientálnu korenenú zmes, exotickú kombináciu manga a limety, či extravagantný melón s kiwi. V portfóliu však nájdete aj čisté chuťové profily broskyne, maliny, čiernej ríbezle, ružového grapefruitu, červeného pomaranča, egreša či dokonca výnimočnej duly.  

Vďaka celosvetovo výnimočným ingredienciám a chuťovým variáciám sa stal  Whitley Neill Gin najpredávanejším a najobľúbenejším ginom vo Veľkej Británii a získal aj v mnoho ocenení a medailí.

Borievka zo Severného Macedónska
Esenciálne oleje obsiahnuté v plodoch borievky sú typické pre všetky giny. Len tie najjemnejšie bobule dávajú najplnší výraz. Borievky vo Whitley Neill Gin sa pestujú a zbierajú v horských oblastiach Severného Macedónska a vyberajú sa len tie najdokonalejšie, aby nášmu ginu dodali jeho charakteristickú horko-sladkú chuť borovice, trávy a korenia.
Koriander z východnej Európy
Koriander sa pestoval v Perzii pred 3000 rokmi a prevoňal visuté záhrady Babylonu. Spomína sa to dokonca aj v Biblii, v knihe Exodus, kde je manna opísaná ako „ako semienko koriandra“. Voňavé koriandrové semienka vo Whitley Neill Gin pochádzajú z Ruska a Bulharska, pričom  dodávajú podtóny zemitého korenia, bylinnej šalvie a sivého čaju a pridávajú k citrusovému vôni medovky.
Koreň Angeliky z Bulharska
Angelika produkuje esenciálny olej, ktorý je tak cenený pre svoje liečivé schopnosti a bol považovaný za božský a známy ako olej anjelov. Je dôležitou súčasťou chuti Whitley Neill Gin, dopĺňa a spája ostatné rastlinné látky a prepožičiava výrazný hladký, suchý záver na podnebí.
Kôra Cassie z Indonézie
Z Indonézie pochádza jedno z najstarších korení, aké človek pozná. Kasiovým stromom sa darí na ľahkých, no bohato hlinitých pôdach Indonézie a možno ich zbierať len raz za 10 až 15 rokov. Hustá, tmavohnedá, aromatická kôra Cassia, starodávnejší súrodenec škorice, dodáva vôni Whitley Neill Gin upokojujúce aromatické teplo a sladkú korenistosť.
Kosatec z Maroka
Kvitnúce polia kosatca v živom kvete sú miestom, kde výrobcovia čerpajú koreň kosatca, základ fialového kvetu. Skutočný dar koreňa Kosatca spočíva v jeho známej jemnej a voňavej fialkovej vôni. Jeho pridanie k Whitley Neill Gin pomáha vyvážiť korenistú ostrosť citrusov, pričom pridáva len náznak zemitých kvetinových tónov.
Španielske pomaranče
Mierne podnebie a celoročné slnko na dlhom pobreží Stredozemného mora produkuje najšťavnatejšie citrusové plody na svete. Práve odtiaľto pochádzajú pomaranče, ktorých chrumkavá, svieža, sladká kôra dodáva Whitley Neill Gin jeho povzbudzujúci citrusový nádych, ktorý pomáha vyvážiť korenistosť koriandra a pozdvihuje arómu ostatných rastlinných látok.
Sladká citrónová kôra zo Španielska
Kôra citrónov je ostrejšia ako sladký pomaranč a dodáva svieže citrusové tóny do celého tela ginu a dopĺňa sesterské citrusové prírodné látky.
Egreš z južnej Afriky
Egreš kapský je známy pod mnohými menami. Známy je aj ako zlatovka, physalis, lebo pichuberry a jeho pomerne poetický francúzsky názov je amour-en-cage alebo „láska v klietke“. Pridanie egrešov kapských dodáva jedinečnú, sladkú, ale kyslú citrusovú vôňu.
Africký baobab
Baobab, osamelé jedince rastúce na rozsiahlych savanách, sú ikonickým pôvodným africkým stromom. Baobab, známy ako prevrátený strom, má dramaticky rozľahlé tvrdé konáre a baňatý kmeň. Aby každý strom produkoval ovocie, musí prejsť najmenej sedem rokov. Do úplného dozretia môže prejsť až 20 rokov, aby sa rozvinula jeho štedrá citrusová šerbetová kôra a krémová textúra. Vvytvára tak jedinečný chuťový prvok pre Whitley Neill Gin.