Otázka vo fľaši

PATRÓN: Perfekcionizmus v každom súste

KOFT | 9.10.2018 | Blog - PATRÓN

Tequila pre väčšinu z nás predstavuje shot s citrónom a soľou, prípadne škoricou a pomarančom. Je za ňou však omnoho viac malých dokonalostí, ktoré tvoria lahodný, jemne sladký pôžitok, pri ktorom nie je nutné olizovať si ruku. Príbeh tequily PATRÓN je toho živým dôkazom.

Pravá tequila z Jalisco

Značku založili v roku 1989 dvaja páni, John Paul DeJoria a Martin Crowley. Rozhodli sa vyrábať svoju tequilu v mexickej oblasti Jalisco, ktorá je známa svojimi nekonečnými plantážami agáve. Táto oblasť má totiž najvhodnejšie podnebie na jej pestovanie a preto bola najdokonalejším miestom na počiatok výroby ich tequily.  Páni  chceli  pre svoju tequilu názov, ktorý by vystihoval jej kvalitu, významnosť a vážnosť. Preto zvolili názov PATRÓN.
 

Základom je zrelosť

Okrem toho, že sa PATRÓN vyrába na vznešenom mieste, má táto tequila aj ďalšiu výnimočnú vlastnosť. Je to pravá tequila, čo znamená, že neobsahuje žiadne zmesi a prímesi, iba 100% agáve. Mohli by ste si myslieť, že to nie je nič výnimočné, ale opak je pravdou. Jedna rastlina agáve rastie a zreje minimálne 8 rokov. Počas toho sa o ne starajú skúsení „el Jimadores“, ktorí sú takisto zodpovední za výber zrelých rastlín. Tie totiž obsahujú dostatok cukru na to, aby boli vhodné na výrobu tequily. Pokiaľ el Jimador na takúto agáve narazí, musí ju zbaviť veľkých pichľavých listov s niekoľkocentimetrovými ostňami. Robí tak pomocou čepeľového nástroja zvaného COA. Po odstránení listov zostane z agáve len jej srdce zvané „Piňa“, ktoré je tou najdôležitejšou surovinou pri výrobe tequily.

Tequila s osobitým prístupom

Výroba samotnej tequily prebieha na Haciende PATRÓN. Na rozdiel od iných destilérií sa tu  všetko robí veľmi špecificky. Každá fľaša, ktorá sa k nám dostane, prejde 60 pármi rúk. Väčšinu práce tu totiž odvádzajú ľudia a nie stroje- a týka sa to aj fyzicky náročných úkonov. Piňe z plantáže tu muži ostrými mačetami sekajú na menšie časti. Následne ich ukladajú do malých pecí, v ktorých sa pomaly pečú. Po dostatočnom upečení sa piňe presúvajú do rotujúceho mlynu s 2 tonovým vulkanickým kameňom TAHONA . Ten pomaly melie upečené piňe na drť.  Následne muži vidlami presunú drť do nádob, kde ju počas 72 hodín fermentujú. Po fermentácii prichádza na rad destilácia, ktorá prebieha v ručne vyrábaných destilačných kotloch. Destilovaný produkt sa následne premiestňuje do sudov, v ktorých bude zrieť a získavať najdokonalejšie chuťové profily. Sudy, v ktorých jednotlivé tequily zrejú, sú takisto ručne vyrábané priamo na Haciende a zdokonaľujú tak doterajšiu tvrdú prácu každého, kto sa na vzniku tequily PATRÓN podieľa.  













Dokonalá v každom smere

Výnimkou perfekcionizmu nie sú ani komponenty jednotlivých tequíl PATRÓN, ako napríklad etiketa, korková zátka či samotná fľaša. Všetky sú totiž vyrábané ručne na Haciende. Každá fľaša tequily PATRÓN je unikátom. Uzávery fliaš sú ručne robené z kôry stromov, ktorú muži  veľmi opatrne olúpu zo stromov. Následne je kôra oplachovaná, zmäkčovaná a rezaná, až kým z nej nevznikne dokonalá guľatá zátka hodná tejto tequily. Po dostatočnom dozretí tequilu nafľašujú, ručne zazátkujú a následne ženy fľaše ručne etiketujú, číslujú a zdobia stužkami. 
 

V každom kroku výroby tequily PATRÓN je teda vidieť, že pre zamestnancov Haciendy nejde len o prácu, ale že každú fľašu tejto výnimočnej tequily berú osobne. Každá fľaša, ktorá sa ocitne v obchode, bare, či u nás doma v sebe nesie príbeh perfekcionizmu, na ktorom si značka zakladá. Ako na Haciende tvrdia: „My sme tequilu nevynašli. Len sme ju priviedli k dokonalosti.“ A je to z nej aj cítiť.