Otázka vo fľaši

Poznáte rozdiely medzi mezcalom a tequilou?

KOFT | 2.4.2024 | Blog - PATRÓN , CAZCABEL, LOKITA

Keď sa povie Mexiko, každý si predstaví tequilu, sombrero či burrito. Málokto vie, že pre túto krajinu je typický aj nápoj mezcal. Viete, čo to mezcal vlastne je a ako sa odlišuje od tequily?

Už na začiatok je potrebné spomenúť, že oba destiláty sú veľmi podobné, nakoľko sú vyrobené z agávy.

Prvým rozdielom je, že tequilu je možné vyrábať len z modrej agávy (agave azul), pričom pri mezcale je možné použiť na výrobu až 13 druhov tejto rastliny. Pre výrobu tequily sa agáva varí v pare. Tequila Patron je typická pečením srdca agávy (piňa). Následne po upečení je je rozomletá vulkanickým kameňom a rotujúcim mlynom. Pri  mezcale sa dodržiava tradičná metóda varením v ohnisku vykopanom do zeme. Destiláty sa líšia aj pri percente cukru z agávy. Pri tequile je to 51 % a pri mezcale až 80%.

Mezcal

Vďaka tomu, že v Mexiku nájdeme až 200 druhov agávy, je mnoho možností na jej využitie. Rastlina dozrieva 7 až 9 rokov. Po dvojitej destilácii sa z nej získa približne 65 litrov čistého jemného destilátu. Po vykonaní všetkých potrebných procesov sa destilát naleje do fliaš a vzniká blanco. V prípade, že sa nechá destilát dozrieť pol roka až 1,5 roka tak vzniká destilát reposado. Ak zreje viac ako dva roky ide o añejo.

Na výber máme viacero druhov tohto destilátu:
  • Mezcal – povolené sú moderné výrobné techniky, ktoré sa využívajú pri výrobe tequily.
  • Pôvodný mezcal- agáva sa varí v jame v zemi a musí byť podrvená kladivom či tĺčikom, alebo pomletá medzi kameňmi.
  • Remeselný mezcal – je typický prípravou jamách v zemi, ktoré sú vyložené kameňmi.

Generácie, ktoré budujú značku Lokita

V našom e-shope nájdete  značku Lokita, ktorá si vás získa rodinným podnikaním. Za príbehom Lokity stojí liehovarník Arturo Martínez, ktorá sa narodil v malej dedine v centrálnych údoliach Oaxacy, vzdialenej 65 kilometrov od hlavného mesta Mexika. Arturo pochádza z rodiny, kde sa tri generácie venovali výrobe tejto špeciality. Od detstva sa venoval výrobe 100 % remeselného mezcalu. Jeho skúsenosti ho doviedli ku pozícii hlavného liehovarníka. V súčasnosti sa zameriava na výrobu remeselných druhov mezcalu,  ako sú espadin, tobala, madrecuishe a tepeztate. Dedičstvo viacerých generácií sa odzrkadľuje v dokonalosti chuti a vône.

Tequila

Tequila sa vyrába predovšetkým v oblasti Tequila. Vyrába sa z Weberovej modrej agávy, ktorá dozrieva 8 až 12 rokov. Pri zbere sa odstránia listy a zostane len srdce, ktoré váži 70 až 120 kilogramov. Plod je potrebné rozrezať na polovicu, následne uvariť, rozdrviť a upiecť. Tepelne upravené plody sa vylisujú a šťava z nich sa nechá kvasiť. Fermentácia trvá niekoľko dní, pričom vznikne 10 % alkoholický nápoj, ktorý je potrebné destilovať. Po destilácii má tequila 38 až 40 % alkoholu a je možné ju fľaškovať.

Medzi zaujímavosti o tequile patrí, že Mexičania zvyknú piť tequilu samotnú. Zvyk konzumácie  tequily so soľou a citrónom prišiel z USA. Rovnako je to aj pri pomaranči so škoricou. Tento rituál často využívajú obchodníci na to, aby zakryli zlú chuť menej kvalitných tequíl. Pravá a kvalitná tequila je lahodná a každý kto ju ochutná si ju vychutnáva po malých dúškoch.

Legenda o haďom mužovi

Ak máte radi kvalitnú tequilu, odporúčame ochutnať značku Cazcabel z našej ponuky. Je vyrábaná v oblasti Jalisco v Mexiku. Vyrába sa tradičnými metódami, ktoré sú garanciou najvyššej výroby ručnej kvality. Za príbehom značky Cazcabel stojí legenda o liečiteľovi známom ako  Don Cazcabel, ktorý bol liečiteľ s veľkou silou. Bol študentom toltéckych, olemských a aztéckych tradícií. Jeho najznámejšie dielo sa opieralo o hada a vytvorilo mu meno Cazcabel, čo znamená hadí muž. Na liečbu používal mŕtveho mexického štrkáča. Princípom jeho liečby bolo obnovovanie prírodných ingrediencií z pôdy. Z tohto dôvodu je hlavným znakom značky Cazcabel regenerácia a obnova.

Kompletnú ponuku mezcalu aj tequily nájdete na našom e-shope.