Otázka vo fľaši

SANTA TERESA: Exkluzivita v každej jednej fľaši

KOFT | 19.6.2018 | Blog - SANTA TERESA

Ron Santa Teresa, prvý rum pochádzajúci z Venezuely, sa vyrába na Haciende Santa Teresa. Náš najnovší prírastok, SANTA TERESA 1796, vznikol pri príležitosti 200.výročia založenia Haciendy. Nie je však výnimočný len kvôli tomu.

Z CUKROVEJ TRSTINY DO FĽAŠE

Veľkou výhodou Haciendy Santa Teresa je jej lokalita. Obklopuje ju približne 900 akrov cukrovej trstiny, z ktorej sa vyrába vysokokvalitný rum. Cukrová trstina sa vo veľkom zváža do Haciendy. Tam je lisovaná a postupuje do následného výrobného procesu melasy. Hotová melasa sa potom preváža do destilérie. Pri výrobe je samozrejme nutné aj použitie vody. Tá pochádza výlučne z prírodných prameňov Venezuely. Aj vďaka tomu je rum SANTA TERESA taký výnimočný.
 

KEĎ JE ZRENIE VEDOU

Celý proces výroby SANTA TERESA od fermentácie až po destiláciu prebieha priamo na Haciende. Zrenie prebieha formou SOLERA metódy. Samotná „solera“ pozostáva z viacerých poschodí sudov. Každá vrstva obsahuje rum rozdielneho veku. V spodnom rade sú najstaršie sudy. Keď sa zo spodných sudov odoberie časť rumu, je doplnená rumom zo sudu priamo nad ním. Zrenie teda postupuje od vrchných sudov k spodným. Plne vyzreté rumy sú v súdkoch na podlahe. „SUELO“ znamená po španielsky podlaha. Z toho pôvod slova SOLERA. SANTA TERESA zreje minimálne 2 roky, čo ju takisto odlišuje od ostatných rumov, ktoré zrejú približne 6 mesiacov.
 

Solera


KAŽDÁ FĽAŠA JE ORIGINÁL

Inšpiráciou pre dizajn fliaš bol známy emblém Venezuely - ikonická križovatka dvoch ciest lemovaná palmovými stromami v samom srdci Haciendy. Nazýva sa „CRUZ DE ARAGUA“. Dno fľaše je totiž vyrezané do tvaru kríža a vytvára tak neobyčajný a naozaj prepracovaný dizajn fľaše. Ten ladí s výraznou, ale pritom nevtieravou etiketou, na ktorej je zlatou farbou znázornená Hacienda Santa Teresa.

Všetky aspekty výroby kotlíkovou metódou, dozrievania Solera metódou až po samotné fľaškovanie vyžadujú vysokú dávku remeselnej zručnosti. Dokazuje to aj ukončenie fľaškovania, kedy je každá fľaša ručne zavoskovaná. Z každej fľaše SANTA TERESA 1796 tak vzniká naozaj exkluzívny kúsok.


Rum SANTA TERESA 1796, ktorý vznikol pri príležitosti 200. výročia haciendy, tak ponúka výnimočnú kvalitu vyzretého rumu, ktorá je ukrytá vo fľaši pripomínajúcej podstatu, históriu a prepracovanosť jeho výroby.