Otázka vo fľaši

Toto o TEQUILE musíte vedieť!

KOFT | 14.8.2017 | Blog - PEPE LOPEZ, HERRADURA, EL JIMADOR

Mexiko je u našinca stále obľúbenejšou destináciou, rovnako sa do čoraz väčšej obľuby dostáva i tamojší národný nápoj – tequila, ktorá svoj boom zažila v 90. rokoch 20. storočia a zažíva ho opäť.

Nie všetci vedia, že v baroch existuje niekoľko druhov tequily, ich cenové rozpätie môže byť rádovo až v desiatkach eur.

Mexičania majú najradšej kvalitnú tequilu blanco, pretože ponúka najčistejšiu chuť agáve. Tento nápoj vôbec nezrel len niekoľko dní, a práve preto si zachováva výraznú, ostrejšiu chuť a arómu. U nás poznáme tento druh pod názvom „strieborná tequila“.

Na Slovensku patrí medzi najobľúbenejšie tzv. tequila gold. Všetci si myslíme, že ak má nápoj zlatistú farbu, bude kvalitnejší. To je ale obrovský omyl. Tento druh vzniká z tequily blanco, ale pri výrobnom procese je dofarbovaný karamelom. Môže sa tak stať, že i kvalitné blanco je dofarbením znehodnotené.

Pri výbere správnej tequily môžeme naraziť aj na označenie Reposado a Aňejo. Je dobré vedieť, že prvý spomenutý termín nás informuje o tom, že tequila vo fľaši zrela minimálne dva mesiac (najviac však necelý rok!) v dubových sudoch neurčitej veľkosti. Aňejo zasa označuje tequilu, ktorá zrela v malých dubových sudoch minimálne rok a najviac tri roky. Pre úplnosť treba povedať, že kvalitné tequily minimálne doby zrenia prekračujú.

Ak chcete zistiť, aká vysoká je kvalita tequily, ktorú pijete, urobte si jednoduchý test – rozotrite si v dlaniach niekoľko kvapiek nápoja a ak zostanú vaše ruky lepkavé, obsahuje tento nápoj karamelové farbivo. A pamätajte, že najkvalitnejšie tequily sú zhotovené iba z agáve a nesú označenie 100% agave. Dobrým prípadom takýchto teqíl sú značky  El JimadorHerradura. Obe značky predstavujú to najlepšie, čo nám tequila môže ponúknuť. Sú vyrábané zo 100% agáve a zrejú niekoľko rokov. Práve preto sa k nám dostávajú v tej najvyššej kvalite. V obchodoch ste sa však mohli stetnúť aj s tequilami s označením Ostatné sú  "mixto tequily". Tieto teqily nie sú vyrábané zo 100% agave a ich úroveň nie je taká vysoká. Aj medzi nimi sa však dajú nájsť zaujímavé kúsky. Je ním napríklad značka Pepe Lopez, ktorá určite stojí za ochutnanie. Ponúka nám obe obľúbené verzie teqily- silver aj gold a aj vďaka nim sa teší veľkej obľube. 

Zapamätajte si, že:

  • Tequila je destilát vyrobený v Mexiku z modrej agávy, pričom “pravá tequila” pochádza z oblasti Jalisco
  • Agávu spracovávajú “El Jimadores”
  • Trvá 5 – 7 rokov, kým agáva dozreje a môže mať aj 120 kg. Ostne agávy, ktoré sa nazývajú pencas, sú jedovaté a veľmi bolestivé ak prepichnú pokožku. Surová šťava na holej pokožke svrbí ešte horšie ako žihľava
  • V tequile nie je žiaden červík. Toto je marketingový ťah, čiže niektorí výrobcovia mezcalu dávajú do fliaš červíka. Nazýva sa gusano, gusano de maguey, alebo even gusanito (‘malý červík’), a je to vlastne húsenica nočného motýľa (mariposa) a vôbec nie červík. Tequila by mala mať obsah aspoň 51% agávy
  • Pri výbere tequily buďte pozorní a hľadajte na obale skratku NOM (Norma Official Mexicana), ktorá je zárukou, že pijete destilát vyrobený v Mexiku z modrej agávy. Tequila bez označenia NOM nie je 100% tequila.

 

Konzumujte zodpovedne! :-)