Čo je Lokita?
Meno LOKITA vyjadruje neoblomné hľadanie najlepšej kvality a inovácií, túžbu odlíšiť sa a prekvapiť aj najnáročnejších milovníkov tequily. Ponorte sa do úchvatného sveta Lokity, vyvolávajúcej pocit stelesnenia dokonalej harmónie, vášne, smelosti a remeselnej zručnosti. Lokita je omnoho viac ako len destilát: je pozvánkou uniknúť a zažiť dobrodružstvo. Lokita vás vystrelí do vzdialených miest a krajov, kde sa miešajú autentické chute a tradície Mexika, kde sa roztancujú vaše chuťové poháriky. Lokita spája hravú dušu a jemné šialenstvo života, nabáda „odletieť“ s pôžitkom za spontánnosťou. Každý glg z Lokity je chuťovým zážitkom a cestou do srdca Jalisco zeme.

Čo je Mezcal?
Názov „Mezcal“ pochádza zo slova v jazyku nahuatl „Mezcalli“, ktoré je odvodené od slova „Metl“ s významom „agáva“ (alebo „Maguey“) a „ixcalli“ s významom „varený“. Mezcalli odkazuje na tepelne upravenú agávu, ktorá bolo súčasťou stravy Mezoameričanov.
V roku 1994 Mexiko oficiálne označilo regióny, ktoré sa považujú za výhradné pre výrobu mezcalu. Patria k nim vybrané okresy z 9 z celkových 32 štátov Mexika, a sú to: Guanajuato, Michoacán, Guerrero, Puebla, Tamaulipas, San Luis Potosí, Zacatecas, Durango a Oaxaca.
3 druhy mezcalu:
  • Mezcal: povolené sú moderné výrobné metódy prenesené z procesu výroby tequily
  • Remeselný mezcal: veľká časť certifikovaného mezcalu patrí do tohto typu. Použitie autoklávov, difuzérov alebo stĺpových destilačných systémov (vertikálnych destilačných kotlov) je zakázané. Remeselný mezcal sa pripravuje v jamách vykopaných v zemi, vyloženými kameňmi.
  • Pôvodný mezcal: pri výrobe tohto destilátu sa agáva varí v jame v zemi, a musí byť podrvená kladivkom či tĺčikom, alebo pomletá medzi kameňmi. Destilácia musí prebiehať v hlinených nádobách, a nie je dovolené používať nehrdzavejúcu oceľ.
Agáva: Jediným druhom agávy pestovaným špecificky pre výrobu mezcalu je espadin, a tvorí takmer 80% celkovej produkcie mezcalu. Espadin musí rásť aspoň 6-8 rokov, aby bol dostatočne zrelý a vhodný na zber. Rastliny majú v tomto veku už uskladnený dostatok cukru v listoch – cukor sa v rastline zhromažďuje, aby mohla vyhnať novú stonku (quiote).