UNIKÁTNA VÝROBA A CHUŤ
Whisky Aber Falls je jedinečná ako svojou výrobou, tak aj chuťou. V spolupráci s miestnymi farmármi sa pri jej výrobe používa iba autentický waleský sladový jačmeň a čerstvá waleská voda. Receptúry boli starostlivo zostavené tak, aby zdôraznili kvalitu týchto veľkolepých ingrediencií. Destilát musí zrieť minimálne tri roky a jeden deň, kým sa z neho stane whisky.
Po fermentácii sa táto whisky destiluje vo veľkých medených destilačných prístrojoch, ktoré odstraňujú síru z tekutiny a pomáhajú pri tvorbe esterov, čím dodávajú destilátu rafinovaný, ovocný charakter. Po destilácii produkt zreje v špeciálne vybraných drevených sudoch, vrátane sudov po bourbone z amerického dubu, panenského dubu a španielskeho sherry, ktoré mu dodávajú typický chuťový profil whisky. Tieto sudy sa skladujú priamo v liehovare v Abergwyngregyn, aby nadobudli vlastnosti vzduchu v Menai Straits a zachovali autentický profil vodopádov Aber.
Kúzlo sa deje počas procesu dozrievania, keď naši skúsení liehovarníci používajú rôzne metódy na miešanie a vytváranie tých najlepších whisky, vrátane delenia sudov, spájania tekutín alebo jednoducho dlhodobého zrenia v jednom sude. Práve to umožňuje vytvárať rozmanité portfólio, od 3-ročných až po naozaj staré ročníky, aby sme dosiahli maximálnu kvalitu a chuť.
Ústie rieky
Vodopády Aber
Abergwyngregyn v preklade z waleštiny doslova znamená Ústie rieky bielych mušlí. Táto malá dedina je kľúčovou turistickou destináciou, ktorá každoročne priťahuje 50-60 000 turistov a vďaka svojej blízkosti k Rhaeadr Fawr (Aber Falls) je ideálnym východiskovým bodom pre mierny výstup na horu. Voda z vodopádov padá 120 stôp pred vytvorením Afon Rhaeadr Fawr (rieka Aber Falls), ktorá tečie priamo popri liehovare.
Historicky bol Abergwyngregyn najznámejším pre svoje väzby s waleskou kráľovskou rodinou a bol domovom jedného z princových obľúbených sídiel. Celá dedina bola vydražená v roku 1925, všetko je teraz v súkromnom vlastníctve a je domovom približne 200 obyvateľov.
Abergwyngregyn je síce malá malebná dedina, ale jej scenéria, krajinné prvky a výhľady cez úžinu Menai smerom k ostrovom Beaumaris, Penmon a Puffin z nej robia krásne miesto pre miestnych obyvateľov aj pre tých, ktorí chcú navštíviť pobrežie Severného Walesu. Či už máte chuť na piknik alebo túru s výhľadom, v okolí Abergwyngregyn je toho veľa, čo môžete preskúmať.
Abergwyngregyn - návštevnícke centrum
Abergwyngregyn má dlhú a zaujímavú históriu, ale je tiež domovom prosperujúcej miestnej komunity, ktorá hľadí do budúcnosti aj do minulosti. Nielenže je domovom úplne nového návštevníckeho centra, ktoré je považované za centrum waleského turizmu v severnom Walese, ale je tiež domovom Anafon Hydro, nedávno inštalovaného systému vodnej energie, ktorý dodáva energiu do národnej siete.
Prieliv Menai, alebo Afon Menai, ako ho poznajú miestni obyvatelia, je úzka vodná plocha, ktorá oddeľuje Anglesey od pevninského Walesu, a je nádherne malebnou časťou krajiny. Existujú dva mosty, Menai Suspension a Brittania, a voda medzi týmito dvoma štruktúrami je známa ako „swellies“; prostredie, ktorému nie sú cudzie vírivky, silné spätné prílivové prúdy a rýchlo sa pohybujúce prúdy. Menai je tiež oblasťou, ktorá má bohatú škálu morských biotopov a je formálne uznaná ako špeciálna oblasť ochrany.
Whisky hrdá na to, že je waleská.
NÁŠ CIEĽ: ZABEZPEČIŤ, ŽE NAŠA WHISKY JE 100% WELSKA A UDRŽATEĽNÁ
V destilérii veria, že whisky by mala do seba absorbovať toľko, koľko zoberie. Spolupráca s waleskými farmármi na pestovaní najkvalitnejšieho waleského jačmeňa sa usiluje nielen o to, aby bola táto ingrediencia autentická a najvyššej kvality, ale aj o zlepšenie ekonomiky Walesu. Okrem pestovania miestnych surovín tiež nenechávajú nič vyjsť nazmar, odpadové zvyšky sa dávaju miestnym farmám na použitie ako hnojivo, zatiaľ čo mláto sa dá recyklovať ako krmivo pre dobytok.
V spolupráci s výskumným centrom obilnín na Bangorskej univerzite a v spolupráci s ďalšími miestnymi podnikmi vyvinuli a vypestovali prémiový sladový jačmeň na použitie v single malt whisky. Použitím waleského obilia pri výrobe whisky chce značka poháňať miestnu ekonomiku a podporiť zvýšený rast jačmeňa v Severnom Walese.
Z POĽA DO POĽA
Využitý jačmeň sa pestuje lokálne pre waleskú single malt whisky a vedľajší produkt destilačného procesu sa zbiera a vracia farmárom na kŕmenie miestneho dobytka.
ČERPÁ Z PÁDOV
Voda sa čerpá z vlastného vrtu liehovaru, ktorý tečie z vodopádov Aber a pohoria Snowdonia.
MIESTNY PRODUKT, MIESTNI ĽUDIA
Mať zručný a zanietený tím je nevyhnutné na zabezpečenie výroby liehovín najvyššej kvality a navyše poskytuje návštevníkom vzrušujúcu cestu za objavovaním whisky.
ZELENÁ
Značka Aber Falls sa snaží spolupracovať s farmármi a podnikmi, aby spolu maximalizovali využitie miestnych zdrojov a zabezpečili, že nič nevyjde nazmar a budú aj naďalej ekologickí.