GOALONG ZNAMENÁ ODVÁŽNE VIESŤ VPRED

DÔLEŽITOSŤ PRÍRODNÝCH PODMIENOK (TERROIRU)
Rozmanitosť sveta whisky: tradičné regióny (Škótsko, Írsko, Spojené štáty americké), nové perspektívne regióny (Japonsko, India, Čína). Tradičné liehovary: používajú slad a obilniny zrejúce v dubových sudoch. Inovatívne liehovary: experimentujú s novými metódami výroby. Každá whisky je jedinečná, či už pochádza z tradičného alebo nového regiónu. Terroir, t. j. okolité podmienky (vstupné suroviny, procesy, vybavenie, sudy, spôsob destilácie) ovplyvňuje chuť whisky. Kvalita vody, podmienená terroirom, zohráva kľúčovú rolu v chuti whisky. Aj podnebie a zmeny ročných období patria k terroiru a vplývajú na výrobu whisky.

ROZHODUJÚCA ÚLOHA VODY
Voda: kľúčová ingrediencia whisky, je ovplyvnená súhrnom prírodných podmienok (terroirom). Je základom pre výstavbu liehovarov v rôznych regiónoch.
Vplýva na rast rastlín, pôdu, minerály a povahu whisky. Zohráva kľúčovú rolu v destilácii a fermentácii, ovplyvňuje finálnu chuť. Je potrebná v každom štádiu výroby whisky. Kvalita vody je zásadný faktor kvality whisky.

ÚLOHA PODNEBIA
Enzýmy a teplota vplývajú na fermentáciu a chuť whisky. Nízke teploty spôsobujú nektárovú chuť, zatiaľ čo vysoké teploty prinášajú ovocné a orechové chute. Nízka teplota: nektárové chute. Vysoká teplota: ovocné a orechové chute. Podnebie ovplyvňuje chuť whisky. Vlhkosť vzduchu ovplyvňuje zretie whisky, vplýva na plesne a vyparovanie. Nízka vlhkosť: nízky obsah alkoholu. Vysoká vlhkosť: vysoký obsah alkoholu, podľa podmienok dozrievania.

PODMIENKY SKLADOVANIA A VPLYV ČLOVEKA
Vonkajšie a vnútorné prostredie skladov s dubovými sudmi môže byť rôzne, líši sa miestom a spôsobom uloženia sudov na seba. Rôzne typy sklady sa líšia vo vplyve na vyparovanie a zretie whisky. Liehovary majú vlastnú preferovanú vlhkosť a ventiláciu. Kľúčový ľudský faktor spočíva v liehovarníkovom vzťahu k whisky, znalostiam a profesionalite. Dôležitá je tiež osobnosť liehovarníka a jeho previazanie s krajinou.

PROSTREDIE LIEHOVARU GOALONG
Liehovar Goalong sa nachádza v strede povodia rieky Liuyang obklopenom horami. Na regionálne podnebie vplýva oblačnosť, sneh a dážď, ktoré dodávajú whisky prírodnú, jemnú chuť. Goalong si zvolilo Liuyang za miesto pre svoj liehovar pre výnimočnú kvalitu vody v tejto oblasti. Liuyang sa nachádza vo východnom Hunane, má priaznivé podnebie s ročnými zrážkami 1680 mm a hojnosťou sladkej vody. Vďaka terroiru v okolí mesta Changsha, kde pramení rieka Liuyang, je región je ideálny pre výrobu whiskey. Rieka Liuyang preteká krajinou a vlieva sa do rieky Xiangjiang na západe. Oblasť obkolesujú tri pohoria: pohorie Lianyun, pohorie Dawei a pohorie Jiuling. Najvyšším bodom je Qixingling, najvyšší vrch pohoria Dawei s výškou 1608 m. Zdrojom lieky Liuyang je rieka Huamen, tečúca údolím pohoria Dawei v dĺžke 7 km. Rieku Liuyang obklopuje rozsiahly, kompletne uzavretý les, ktorý ju chráni pred znečistením a zaručuje čistotu vody počas celého roka. Riečisko oplýva množstvom útesov a lesov po oboch stranách, vďaka čomu je chránené od okolia a zachováva si krištáľovo čistú, ľadovú vodu. Niekdajší názov rieky znel Liu Shui, čo odkazovalo na jej čistotu. Dnes sa nazýva Liuyang a názov odkazuje na geografickú polohu okresu. Rieka má dva pramene, Da a Xiaoxi, nachádzajúce sa na severnom a južnom svahu pohoria Dawei. Pramene sa stretávajú 10 kilometrov východne od mesta Liuyang.

MIESTNE PODNEBIE
Mesto Liuyang má vlhké subtropické podnebie s monzúnmi. Priemerná ročná teplota je 17,4 °C, s 28,4 °C v júli a 5,8 °C v januári (najchladnejšom mesiaci). Hojnosť slnečného svitu, veľké množstvo zrážok a výrazné zmeny podnebia v horskej nadmorskej výške. Voda je celoročne prirodzene čistá vďaka pohoriu Dawei, v zime pokrytom snehom, a vďaka hustým lesom pokrývajúcim 99% okolia. Liehovar sa nachádza v údolí rieky s horúcimi letami a chladnými zimami.

LIEHOVARNÉ SKLADY
Pivnice sú vybavené 5-poschodovou oceľovou konštrukciou. Miera vyparovania v pivniciach liehovaru Goalong je 4-6% v porovnaní s 3% v Škótsku.
To vedie k rýchlejšiemu dozrievaniu whisky a rýchlemu získaniu farby a vône dubových sudov. Piatou budovou liehovaru je pivnica s whisky, rozdelená na 4 zóny dozrievania. Každá zóna má určitú teplotu v závislosti na množstve slnka, a je rozdelená na veľké pivnice určené na jar, leto, jeseň a zimu.

RÔZNORODOSŤ SUDOV
Liehovar ponúka pestrú ponuku sudov vrátane tých na bourbon, sherry, čínsku brandy, vzácny dub Mizunara, štvrtinové sudy pre Laphroaig, a rôzne druhy sudov na červené víno (STR, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Port, Bordeaux, Burgundy a iné). Ako nový liehovar na trhu s whisky experimentuje s rôznymi druhmi sudov a testuje ich, aby zmapoval ich vplyv na whisky v priebehu času. V pivnici Qiu De sa nachádza osobitné miesto pre ochutnávanie whisky obklopené dubovými sudmi. Návštevníci tu môžu spoznávať a vychutnávať jedinečné vlastnosti whisky.

SPOZNÁVANIE A URČOVANIE ARÓMY
Liehovar disponuje pivnicou s konštantnou teplotou, nazvanou Goalong No.1 Laboratory, určenou na štúdium zretia whisky. V pivnici sa udržiava priemerná teplota 25 °C a priemerná vlhkosť 60 % počas celého roka. Je vybavená systémom pre prívod čerstvého vzduchu, alkoholovým senzorom a systémom požiarneho poplachu. Účelom je skúmanie vplyvov prostredia na zretie a chuť whisky za použitia experimentálnych dát. Po ukončení druhej fázy projektu bude mať liehovar skladovú kapacitu 100 000 sudov na zretie whisky. Možnosť výberu medzi plnšími či ľahšími whisky, tradičným škótskym postupom alebo japonskými inováciami. Možnosti: dymová, rašelinová príchuť ako hlavný znak, alebo vlastný štýl ako napríklad americká whiskey. Výber medzi novými alebo starými sudmi, klasickými dubovými sudmi či sudmi so špecifickými vôňami. Skúšanie inovatívnych prístupov vo využití sudov.