Otázka vo fľaši

HENNESSY: Dámy a páni, koňak!

KOFT | 5.4.2017 | Blog - HENNESSY

Aby sa mohol destilát nazývať koňakom (Cognac), musí splniť naozaj prísne kritéria. Viete aké?

Koňak (cognac) je najznámejším typom brandy. Vyrába sa z hrozna dvojitou destiláciou prekvaseného vínneho muštu. Aby sa liehovina mohla označovať koňak, musí spĺňať prísne kritériá stanovené Bureau National Interprofessionnel du Cognac v roku 1909:

  • Musí pochádzať z okolia mesta Cognac v západnom Francúzsku. Región Cognac sa ďalej delí na šesť oblastí: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires podľa kvality hrozna (uvedené v klesajúcom poradí). Hrozná z jednotlivých oblastí sa medzi sebou môžu miešať. Ak je však na koňak použitý iba vinič odrody Ugni Blanc, ktorý bol vypestovaný v oblasti Grande Champagne, destilát môže mať na etikete označenie Premier cru du Cognac.
  • Môže pochádzať iba z bielych odrôd Folle Blanche alebo Colombard.
  • Musí zrieť v dubových sudoch minimálne dva roky od skončenia destilačnej sezóny, teda od 1. apríla.

Koňakové skratky

Za dnes rozšírenou klasifikáciou označovania veku koňaku stojí Maurice Hennessy. Táto klasifikácia je všeobecne uznávaná a od roku 1947 aj právne zakotvená. Má to svoje opodstatnenie, pretože napríklad označenie „dvadsaťročný koňak“ je len čiastočne správne. Toľko rokov má totiž len tzv. „materský koňak“. Pôvodný starý koňak musí byť z času na čas omladený a harmonizovaný do finálneho výrobku, za ktorý nesie zodpovednosť pivničný majster.

Koňaky sa podľa veku delia do troch základných kategórií na V.S., V.S.O.P. a X.O.:

  • V.S. (Very Special) 1 hviezdička – v sude zrel koňak 5 – 7 rokov
  • V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) 2 hviezdičky – minimálny čas zrenia 10 – 12 rokov
  • X.O. (Extra Old) 3 hviezdičky – obvykle zmes 15 – 45-ročných koňakov

Veľmi vhodným príkladom je značka HENNESSY, ktorá podobne ako ročníkové víno, v sebe skrýva  dušu údolia rieky Charente. Táto vinárska oblasť získava svoju silu z vápencovej pôdy a produkuje suché biele vína a úžasné „eaux-de-vie”. Spoločnosť HENNESSY je pevne prepojená so svojimi koreňmi a považuje za veľkú česť, že môže i Vám rozpovedať príbeh jej zakladateľa, ktorý stál pri zrode spoločnosti v meste Cognac na brehu rieky Charente v roku 1765. V sortimente značky môžte nájsť 6 druhov, ktoré sú odporúčané po celom svete.
 

Okrem základnej klasifikácie sú koňaky označované ako Hors d'Age a Millesime:

  • Hors d'Age (koňak mimo veku) – zmes extra starých koňakov. Ide o veľmi vzácne a drahé koňaky najvyššej kvality aj ceny.
  • Millesime (ročníkový koňak) – koňak z hrozna zbieraného v konkrétny rok, vždy ide o vzácny koňak, ktorý podáva svedectvo o úrode a klimatických podmienkach daného roka.

Región Cognac a jeho rozdelenie

1_foto

Zdroj: Wikipedia