Hoci sa rum produkuje vo viac ako 80 krajinách, hovorí sa, že najlepšie druhy pochádzajú z Karibiku, lebo práve táto oblasť má najlepšie podnebie na pestovanie cukrovej trstiny. A tie najideálnejšie podmienky sú práve na Kube, kde sa cukrovej trstine vďaka úrodnej pôde a tropickému podnebiu darí už od roku 1515.
Keď neskôr cukrovarnícka priemyselná revolúcia v 19. storočí na Kube umožnila výrobu melasy s vysokou kvalitou vo väčšom množstve a zároveň sa zdokonalila kolónová destilácia trstinového liehu, zrodil sa v 60. a 70. rokoch 19. storočia hispánsky rum. Tento rum španielskeho typu - jemný, ľahší a sviežejší - sa stal súčasťou národnej  identity Kuby a odlíšil ju od všetkých ostatných karibských krajín. Do roku 1910 získal medzinárodné uznanie najmä na koktailovej scéne. To, čo ho dodnes robí výnimočným, je 100 % lokálna výroba: cukrová trstina sa pestuje výlučne na ostrove a melasa sa spracúva tradičným spôsobom. Tá sa v rukách kubánskych rumových majstrov, známych ako Maestros Roneros, mení na úžasné rumy, odrážajúcich bohaté dedičstvo aj kreativitu ostrova. Na úrodnej kubánskej pôde sa pestuje viac ako sto odrôd cukrovej trstiny, pričom viac ako sedemdesiat z nich sa využíva výlučne na výrobu rumu.

Kuba je krajinou kontrastných rumov. V jej regiónoch nájdete rozmanité oblasti s rôznymi vlastnosťami pôdy a vďaka tejto rôznorodosti tu vznikajú jedinečné rumy, ktoré sa líšia vôňou, farbou i chuťou.  Rum Eminente pochádza z centrálnej provincie Villa Clara  a spája v sebe to najlepšie zo severnej a južnej oblasti Kuby a dokonale ich vyvažuje. Je osviežujúci, silný, jemný a zároveň komplexný, vďaka čomu sa hodí na miešanie aj vychutnávanie. Tento štýl rumu, ktorý mimo ostrova nie je veľmi známy, patrí k najlepšie stráženým tajomstvám Kuby.

Eminente Reserva a kubánske aguardientes
Aguardientes sú najkomplexnejšie eaux-de-vie z cukrovej trstiny, ktoré sú vyrábané z destilovanej melasy. Umenie zrenia a miešania rôznych rumových aguardientes skvele ovláda aj César Martí - práve on vytvoril nový typ kubánskeho rumu Eminente Reserva, keď sa inšpiroval štýlom aguardientes z 19. storočia a ich komplexné bohaté arómy skombinoval s extra ľahkým rumom, čo finálnemu nápoju dodáva úžasnú vitalitu a silu. Eminente Reserva, bohatý, plný rum s pozoruhodne dlhým záverom, sa vyrába zo 70 % zrelých rumových aguardientes, čo predstavuje najvyšší podiel spomedzi všetkých kubánskych rumov.