Začiatkom 19. storočia obchodník s vínom don Facundo Bacardi Massó emigroval zo španielskeho Katalánska do pekného koloniálneho mesta Santiago de Cuba. Vo svojom voľnom čase experimentoval vo svojom dome s destiláciou rumu a tým sa začala písať história novej éry rumu.

1862 - ZRODILI SA RUMY FILTROVANÉ CEZ AKTÍVNE UHLIE A VYZRIEVANÉ

V tom čase bol rum hrubý a drsný nápoj – hrubý a neopracovaný, niečo, čo bolo kedysi rezervované pre karibských pirátov. Slušná spoločnosť ho nekonzumovala a v nóbl zariadeniach sa nepodával.

Don Facundo experimentoval s každým krokom výroby vrátane kvality surovín, kvasenia a destilácie. Napokon k celému procesu pridal nový krok, ktorý predtým ešte nikdy nik neskúsil: zmäkčenie rumu filtráciou cez aktívne uhlie s cieľom odstrániť nečistoty. Don Facundo pokračoval vo svojich pokusoch s vyzrievaním v dubových sudoch, pričom zaznamenával svoju prácu starostlivo ako vedec. Ako obchodník s jemnými vínami hodnotil výsledky tejto práce ako znalec.

Nakoniec sa mu podarilo vyrobiť druh liehoviny, ktorá spĺňala jeho normy. Jeho rumy boli mäkšie a jemnejšie ako iné rumy. V porovnaní s nimi sa miestne rumy javili ako odvary, ťažké a s medicinálnou príchuťou. Nové ľahké rumy dona Facunda, ktoré boli až prekvapujúco chutné, i jeho tmavé, bohaté a vyzreté rumy dosiahli kvalitu, ktorá sa nielenže nepodobala žiadnemu inému rumu, ale ani žiadnej inej liehovine, ktorú kedy okúsil.

Keďže chcel dať rumy k dispozícii verejnosti a nielen svojim nadšeným priateľom a susedom, kúpil malú, plechom pokrytú pálenicu, v ktorej sa nachádzal destilačný prístroj z medi a liatiny – v španielčine nazývaný alambique. V krove prvej pálenice žila kolónia ovocných netopierov. Keďže netopiere sa považovali za známku šťastia, nechal ich tam žiť a navyše ich použil ako obchodnú značku rumu BACARDI.

Bacardi y Compañia sa zrodila 4. februára 1862. Jej výrobky čoskoro tešili kráľov, znalcov a nezávislých mysliteľov po celom svete. Don Facundo nielenže navždy zmenil rum, zmenil aj spôsob, akým ľudia pijú rum a ako o ňom zmýšľajú. Tým, že zvýšil kvalitu produktu a v dôsledku toho aj kvalitu jeho obrazu, vytvoril don Facundo nový typ rumu. Ním vytvorené rumy BACARDI, celosvetovo pôvodné, prvotriedne hladké a mäkké rumy, aj naďalej vytyčujú nové štandardy, s ktorými sa porovnávajú všetky ostatné druhy rumov, a to navždy od toho pamätného dňa roku 1862.

Bacardiovský netopier

Na nálepke každého produktu, ktorý nesie meno rodiny Bacardi, sa objavuje BACARDIOVSKÝ netopier.

Podľa legendy navrhla žena dona Facunda, doña Amalia Lucía Victoria Moreau, aby sa netopier použil ako značka ich nového rumu. Pri vstupe do prvej pálenice BACARDÍ si všimla kolóniu ovocných kaloňov (druh netopiera), ktoré žili v krovoch. Vo svete doñe Amalie hrali netopiere veľkú rolu. Ako milovníčka umenia vedela, že vymretý domorodý národ Kuby, Taínos, považoval netopiere za držiteľov všetkých kultúrnych statkov. Španielska mytológia vraví, že netopiere prinášajú zdravie, šťastie a rodinnú jednotu.

V tom čase bolo veľa Kubáncov negramotných. Použitím loga netopiera sa dosiahla identifikovateľnosť produktu. Ľudia si jednoducho kupovali rum s netopierom.

Po celej Kube sa rýchlo rozniesla zvesť o výberových rumoch dona Facunda filtrovaných cez aktívne uhlie: o starostlivo vyzretých, bohatých, tmavých rumoch i zázračnom novom ľahkom rume, ktorý je jemný, civilizovaný a prekvapujúco pitný. Pomohla aj mytológia netopierov. Povesť dona Facunda sa šírila spolu s povesťou o jeho hladkých nových rumoch. Netopiere – ako potvrdili miestni rozprávači – priniesli jeho rumu šťastie a pridali mu magickú moc.

Rodinný podnik

Spoločnosť Bacardi bola založená v roku 1862 ako rodinný podnik. Dnes ju vedie ôsma generácia rodiny Bacardi. Bez ohľadu na to, akým ťažkostiam museli čeliť, rodina Bacardi dokázala premeniť ťažkosti na ostrohy, ktoré poháňali spoločnosť na jej ceste za hrdosťou a prosperitou.

Dedičstvo dona Facunda sa zachovalo až dodnes a prežilo 3 veľké zemetrasenia, 14 rokov občianskych vojen, 6 rokov pod vojenskou okupáciou, 40 rokov na hranici bankrotu, konfiškáciu aktív na Kube a vyše 50 rokov v exile.